Forsiden Varangermat

På besøk

Vi har 1 gjest her nå
Produkter

Varangerlammene vokser kolossalt i beiteperioden. Foto: Karine Laval

 

Den salte og næringsrike tangen i fjæra ved Norges største og eneste østvendte fjord Varangerfjorden, er godbiter for lam som skal vokse seg akkurat passe fete. De grønne slettene i det subarktiske Varanger-området i Øst-Finnmark er mat for mons.

Det som i midten av mai var små tynne lam på vaklende ben, er i juli blitt velfødde kandidater til konkurransen om å bli kvalitetsproduktene fra Varangermat. 600 av de 3000 lammene som hver høst slaktes i området havner med kvalitetsmerket til Varangermat på sine lår.

En god del av Varangerlammene kommer fra den lille bygda Nesseby med sine 900 innbyggere. De produserer landets beste lam. Her ble 71,5 % av lammene i fjor klassifisert som stjernelam, mens landsgjennomsnittet er på 41,8 %. Også de andre kommunene i området (Vadsø, Vardø, Sør-Varanger) ligger godt over landsgjennomsnittet i andelen stjernelam.

En av årsakene til den gode kvaliteten er at lammene slaktes tidligere enn sørpå, og derfor ikke er så fete. Lam i Finnmark vokser nemlig kolossalt i beiteperioden fordi det er lyst døgnet rundt.

Varangermat er under omstrukturering men håper at vi fra høsten 2011 kan tilby:

  • Bokna lammesider og bokna lammelår, utbeinet: Saltet i to dager og tørket ute i ca tre uker
  • Fylt utbeinet lammebog: Fersk lammebog fylt med lammefarse med vill gressløk, rosmarin, timian og persille fra Krampenes samt hvitløk.
  • Urtemarinert lammelår med bein: Ferskt lammelår marinert med vill gressløk, rosmarin, timian og persille fra Krampenes samt hvitløk.
  • Lavvorøkt lammelår: Røkt i røykegamme på Krampenes etter salting i to dager
Sist oppdatert mandag 21. februar 2011 21:08
 
Kopirett © 2018 Varangermat – Luptons Kompetanse AS. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.